Welke soort tegel ondergrond heeft u nu?
Heeft u plannen om uw tegels te gaan verven? Dan biedt deze pagina u bij uitstek de meest heldere uitleg over het verven van uw tegels. We geven u inzicht in wat er nou precies verstaan wordt onder tegels en waarvan ze gemaakt zijn. Dit is erg belangrijk om te weten omdat vele soorten tegels zijn, en u op deze manier de juiste productkeuze kunt maken voor het verven van uw tegels. Ontdek onze verschillende producten die beschikbaar zijn en leer hoe je jouw tegelvloer kunt transformeren in een prachtig en eigentijds oppervlak.
Tegels verven doe je zo...
|
Wat zijn tegels eigenlijk?
Tegels zijn harde, platte stukken materiaal die worden gebruikt om oppervlakken zoals vloeren, muren, en werkbladen te bedekken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen, waaronder geglazuurde en ongeglazuurde varianten. Tegels kunnen uit verschillende materialen bestaan. We benoemen hier enkele voorbeelden.
Keramische Tegels: gemaakt van gebakken klei zijn duurzaam en verkrijgbaar in diverse kleuren, patronen en texturen. Ze zijn het meeste geschikt voor binnentoepassingen.
Porseleinen Tegels: gemaakt van fijn gemalen klei die op hoge temperaturen wordt gebakken. Dit resulteert in een zeer dichte en harde tegel die bestand is tegen vocht en vlekken, waardoor het ideaal is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
Natuurstenen Tegels: marmer, graniet, leisteen en travertijn, worden gewonnen uit de aarde en variëren sterk in kleur, patroon en textuur. Ze voegen een natuurlijke, elegante uitstraling toe aan ruimtes, maar vereisen doorgaans meer onderhoud dan keramische tegels.
Glastegels: gemaakt van gehard glas en bieden een moderne, glanzende uitstraling. Ze zijn vooral populair als accenten of decoratieve elementen vanwege hun transparantie en lichtdoorlatendheid.
Geglazuurde Tegels: gemaakt van porselein of keramisch met een beschermende glazuurlaag er bovenop, wat resulteert in een gladde, glanzende afwerking. Het glazuur kan worden aangebracht in verschillende kleuren en patronen, waardoor geglazuurde tegels zeer veelzijdig zijn. Ze zijn ideaal voor gebruik op wanden en vloeren in badkamers, keukens en andere ruimtes waar waterbestendigheid belangrijk is. Geglazuurd wordt vaak als glanzend beschouwd maar kan zeker ook mat zijn. Geglazuurde Tegels hebben een basislaag van porselein of keramisch met een toplaag van glazuur en daardoor duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Goed zichtbaar als je een tegel van de zijkant bekijkt.
Welke tegel coating heeft u nodig?
Bij het kiezen van een tegel coating is het belangrijk om rekening te houden met het type steen dat u wilt verven. Er zijn verschillende soorten tegels en die kunnen zowel poreus of niet poreus zijn. Elke soort tegel behoeft een andere aanpak. Op een geglazuurde tegel zal een gewone primer of coating niet zomaar hechten daarvoor heeft u speciale tegelprimer voor nodig. Het is dus van belang te weten welk soort tegels u heeft voordat u de juiste primer en coating kunt bestellen.
Tegels verven met een transparante coating:
Tegels zijn goed te behandelen met een transparante coating en bieden een upgrade tegen vuil en slijtage. Een transparante coating zal de kleuren van de poreuze steen versterken en zorgen dat er geen vloeistoffen kunnen indringen, en geven de steen een frisse uitstraling. Voordat u voor een transparante afwerking kiest is het van belang de tegels goed te reinigen, en daarna te behandelen met de juiste primer die geschikt is voor tegels.
Klik hier - Producten om een tegels te verven met een transparante coating.
Tegels verven met een dekkende (kleur) coating:
Tegels in een dekkende kleur verven is uiteraard ook mogelijk. Hiermee geeft u de tegels een nieuwe frisse look die wellicht beter past bij het interieur. Ook kan een kleur coating helpen bij het verbergen van vlekken en oneffenheden en biedt het toch een extra beschermingslaag tegen slijtage en vergemakkelijkt het onderhoud.
Klik hier - Producten om een tegels te verven met een dekkende coating.
Top 5 vragen over een tegels verven?
De meest voorkomende vragen die wij ontvangen over het verven van tegels.
Moet ik de tegels voorbereiden voordat ik ze ga verven? - Het is heel belangrijk om de tegels grondig te reiningen en te ontvetten voordat u ze gaat verven. Onze Ontvetter reinigt de tegels van vuil, vet en andere verontreinigingen. Daarnaast is het aanbrengen van een primer cruciaal om de hechting van de coating op de tegels te garanderen. Voor harde of geglazuurde tegels gebruikt u onze speciaal onwikkelde Tegelprimer.
Welk type coating moet ik gebruiken voor het verven van tegels? - Wij adviseren onze Topcoat 2K Kleur voor het verven van tegels. Deze 2 componenten coating is duurzaam, bestand tegen vocht en biedt een goede hechting in combinatie met de Tegelprimer op geglazuurde tegels en Vloerprimer 2K poreuze tegels.
Moet ik de tegels na het verven afwerken met een sealer? - Als u 2 lagen Topoat 2K heeft aangebracht is een transparante beschermlaag niet perse nodig. Het kan wel dienen als een extra beschermlaag voor de aangebrachte kleur.
Hoelang duurt het voordat de geverfde tegels volledig droog zijn? - De droogtijd van geverfde tegels kan variëren afhankelijk van de temperatuur, vochtigheidsgraad en de soort coating dat gebruikt wordt. Over het algemeen kunt u verwachten dat een coating binnen 12 tot 24 uur stofdroog is, maar pas na 5 tot 7 dagen volledig is uitgehard. Zorg ervoor dat de tegels tijdens het droogproces niet belast worden en vermijd contact met water.
Is het mogelijk om tegels te verven zonder professionele hulp? - Ja, het verven van tegels is goed zelf te doen, mits u nauwkeurig de stappen volgt en gebruik maakt van de juiste producten en voorbereiding. Lees zorgvuldig onze Werkwijzers door, daarin vindt u alle stappen die u moet volgen voor het beste eind resultaat.
Vragen over het verven van uw tegels?Wij staan voor u klaar. Bel ons gerust vrijblijvend tijdens werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt uiteraard ook een vraag stellen over uw tegels via email of ons Inno Coatings Contactformulier.
|