• Kwaliteitscoatings rechtstreeks vanuit eigen Fabriek
  • Zowel voor de Professional als Particulier
  • +31 (0)6 1459 1623 Persoonlijk en Deskundig advies


11 Sep 2024

Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

Het verven van een cementdekvloer is een proces dat aandacht en precisie vereist, maar met de juiste stappen en materialen kunt u een prachtig, duurzaam resultaat bereiken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen en technieken voor het verven van een cementdekvloer. We leggen uit hoe u uw vloer optimaal kunt voorbereiden, welke verfsoorten u het beste kunt gebruiken en geven u tips voor een professionele afwerking.

Het verven van een cementdekvloer kan uw ruimte een geheel nieuwe uitstraling geven. Het is een mooie manier om uw oude of saaie vloer nieuw leven in te blazen. Maar voordat u begint, is het belangrijk om te weten welke stappen u moet volgen om een mooi eindresultaat te bereiken. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over het verven van een cementdekvloer, van voorbereiding tot afwerking.

Oppervlakte voorbereiden

VloerreinigenEen goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor een geslaagde verfbeurt. Begin met het grondig reinigen van de vloer om vuil, stof en vet te verwijderen. Dit kan gedaan worden met een onze Inno Coatings Ontvetter. Vervolgens moet de vloer geschuurd worden met een schuurmachine om een open textuur te creëren waardoor de verf of primer zich beter kan hechten. Vergeet niet om eventuele gaten of scheuren van te voren te repareren met een geschikt vulmiddel. Gebruik hiervoor onze Vloerfix, dit is een krimpvrije 2-componenten epoxy plamuur voor het opvullen/repareren van gaten en scheuren. Het voorbereiden van de vloer zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig kan hechten en niet loslaat na verloop van tijd.

Voor het schuren kunt u het beste een excentrische schuurmachine gebruiken die geschikt is voor betonvloeren. Het gebruik van een schuurmachine bespaart tijd en zorgt voor een gelijkmatige afwerking. Een cementdekvloer schuurt u met korrel 100 / 120. Zorg ervoor dat u een stofmasker en veiligheidsbril draagt tijdens het schuren om uzelf te beschermen tegen stofdeeltjes.
Nadat u klaar bent met schuren, is het belangrijk om de vloer nogmaals schoon te maken om al het schuurstof te verwijderen. Dit kan gedaan worden met een stofzuiger of een vochtige doek.

Kijk voor extra informatie over reinigen op onze Werkwijzer Vloer Schoonmaken en Ontvetten.

Primer aanbrengen

Na het schoonmaken en schuren is de volgende stap het aanbrengen van een primer. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en voorkomt dat de verf in de vloer trekt, wat een ongelijkmatige afwerking kan veroorzaken. Kies een primer die geschikt is voor cementdekvloeren en volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten. De primer fungeert als een hechtingslaag tussen de vloer en de verf, wat essentieel is voor een duurzaam eindresultaat.

Breng de primer gelijkmatig aan met een roller of kwast en zorg ervoor dat u geen plekken overslaat. Laat de primer volledig drogen voordat u de verf aanbrengt. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de primer voldoende tijd te geven om te drogen om een optimale hechting van de verf te garanderen.

Kijk voor extra informatie over primer aanbrengen op onze Werkwijzer Primer Verven.

Verf soorten en toepassingen

Verven van een cementdekvloer

Voor cementdekvloeren zijn er verschillende soorten verf beschikbaar, waaronder op epoxy, acrylaat of polyurethaan basis. Epoxy verf is zeer sterk, hard, duurzaam en bestand tegen chemicaliën en slijtage, waardoor het ideaal is voor garages en werkplaatsen. Helaas is epoxy door zijn hardheid wel krasgevoelig. Polyurethaan verf biedt een flexibeler oppervlak en is bestand tegen UV-licht, wat het geschikt maakt voor voor binnen- maar ook voor buitenruimtes. De keuze van de verfsoort hangt af van de specifieke eisen van uw project en de omgevingsomstandigheden.

De verf kan worden aangebracht met een roller, kwast of spuitapparatuur, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het type verf dat u gebruikt. Voor een gelijkmatige dekking en een gladde afwerking wordt meestal een roller aanbevolen. Als u een grote ruimte moet verven, kan het gebruik van spuitapparatuur de klus aanzienlijk versnellen en een professioneel ogend resultaat opleveren.

Kijk voor extra informatie over vloer verven op onze Werkwijzer Vloer Verven.

Extra aandachtspunten

Temperatuur en Vochtigheid: Controleer altijd de temperatuur en vochtigheidsgraad van de ruimte voordat u begint met schilderen. Extreem hoge of lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid kunnen de droogtijd en hechting van de verf sterk beïnvloeden. De ideale temperatuur voor het aanbrengen van verf ligt meestal tussen de 15°C en 25°C. Vermijd schilderen bij extreme weersomstandigheden om te voorkomen dat de verf niet goed droogt of hecht.

Afplakken: Plak de randen en alle gebieden die u niet wilt verven goed af met schilderstape om scherpe, schone lijnen te krijgen. Dit voorkomt dat verf op ongewenste plaatsen terechtkomt en zorgt voor een strakke, professionele afwerking. Gebruik hoogwaardige schilderstape die gemakkelijk te verwijderen is zonder resten achter te laten.

Droogtijd: Geef elke laag verf voldoende tijd om te drogen voordat u een nieuwe laag aanbrengt. Dit zorgt voor een sterker en duurzamer eindresultaat. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de verfsoort en omgevingsomstandigheden, maar als algemene regel geldt dat u ten minste 24 uur tussen de lagen moet wachten.

Afwerking en onderhoud

Nadat de laatste verflaag is aangebracht en volledig is gedroogd, kunt u eventueel een extra beschermende transparante topcoat aanbrengen. Topcoat 2K Transparant bijvoorbeeld biedt een extra beschermingslaag tegen beschadigingen, slijtage en vlekken.

Regelmatig onderhoud, zoals stofzuigen en dweilen, houdt uw geverfde vloer in topconditie. Gebruik hiervoor milde reinigingsmiddelen die de verf niet aantasten en vermijd schurende schoonmaakmiddelen die krassen kunnen veroorzaken. Door uw vloer goed te onderhouden, kunt u de levensduur van de verf verlengen en de uitstraling van uw ruimte behouden.

 

contact nodig

Vragen over het verven van uw cementdekvloer?

Bel dan gerust voor vrijblijvend advies. We staan klaar en helpen u graag verder. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt uiteraard ook een vraag stellen over uw cementdekvloer via Whatsapp, email of ons Inno Coatings Contactformulier

  • Telefoon:     +31(0)6 1459 1623
  • Whatsapp: +31(0)6 1459 1623
  • Email:           [email protected]

Recente artikelen

Laatste nieuwslijst

  • Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag
    18 / Sep / 2024

    11 / Sep / 2024

    Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

  • Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken
    15 / Sep / 2024

    11 / Sep / 2024

    Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken

  • Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren
    13 / Sep / 2024

    11 / Sep / 2024

    Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

  • Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?
    11 / Sep / 2024

    11 / Sep / 2024

    Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

  • Voordelen van bitumen verven voor uw dak
    07 / Sep / 2024

    11 / Sep / 2024

    Voordelen van bitumen verven voor uw dak

  • Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips
    28 / Aug / 2024

    11 / Sep / 2024

    Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips

  • Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer
    19 / Jun / 2024

    11 / Sep / 2024

    Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer

  • Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?
    30 / Apr / 2024

    11 / Sep / 2024

    Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?

  • De veelzijdigheid van betonlook verf
    16 / Apr / 2024

    11 / Sep / 2024

    De veelzijdigheid van betonlook verf

  • Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?
    12 / Jul / 2023

    11 / Sep / 2024

    Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen