• Kwaliteitscoatings rechtstreeks vanuit eigen Fabriek
  • Zowel voor de Professional als Particulier
  • +31 (0)6 1459 1623 Persoonlijk en Deskundig advies


13 Sep 2024

Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

Het verven van cementgebonden vloeren zoals bijvoorbeeld betonvloeren, cementdekvloeren en gietvloeren is niet alleen een manier om het uiterlijk van uw vloer te veranderen, maar ook een belangrijke stap in het verlengen van de levensduur van uw vloer. Deze vloertypes zijn wel robuust en sterk, maar zonder de juiste bescherming trekt het vocht en vuil erin en kunnen daardoor snel slijten of beschadigd raken. Door uw vloer te verven, beschermt u deze niet alleen tegen deze gevaren, maar geeft u ook een unieke uitstraling aan uw ruimte. In deze blogpost delen wij, als experts van Inno Coatings, onze inzichten en adviezen om u te helpen uw cementgebonden vloer op de juiste manier te verven.

Waarom kiezen voor het verven van cementgebonden vloeren?

Het verven van een cementgebonden vloer is een belangrijke stap in zowel de functionaliteit als de duurzaamheid van uw vloer. Een ruwe ongeverfde beton- of cementdekvloer kan na verloop van tijd slijten en zonder de juiste bescherming kunnen er scheuren of andere beschadigingen ontstaan. Bovendien kan vocht, vet  en vuil de vloer intrekken, wat kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen. Een gietvloer bijvoorbeeld staat bekend om zijn naadloze afwerking, maar kan zonder de juiste bescherming slijt de toplaag eraf en krijgt het een doffe uitstraling.

Het verven van deze vloeren biedt meerdere voordelen:

1. Bescherming tegen slijtage en schade: Een goede verflaag beschermt de vloer tegen krassen, slijtage en chemicaliën. Dit is vooral belangrijk in ruimtes die intensief gebruikt worden.
2. Verbeterde esthetiek: Een nieuw geverfde vloer kan een ruimte een compleet nieuwe uitstraling geven. Of u nu kiest voor een neutrale kleur of een levendige tint, de juiste verf kan de sfeer van de ruimte aanzienlijk verbeteren.
3. Eenvoudig onderhoud: Geverfde vloeren zijn over het algemeen makkelijker schoon te houden. Stof en vuil kunnen niet zo goed hechten en eenvoudig worden weggeveegd. Vlekken hebben daardoor minder kans om door te dringen in de vloer.
4. Vochtbestendigheid: Met de juiste verf en afwerking is uw vloer beter bestand zijn tegen vocht, wat vooral belangrijk is in vochtige ruimtes zoals kelders en garages.
5. Duurzaamheid: Door uw vloer te voorzien van een beschermende verflaag, verlengt u de levensduur ervan aanzienlijk. Dit bespaart u op de lange termijn geld en moeite die anders nodig zou zijn voor reparaties of vervangingen.

Een cruciale stap is de voorbereiding

Aanbrengen van primer op cementdekvloer

Voordat u begint met het verven van uw cementgebonden vloer, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zonder de juiste voorbereiding kan de verf niet goed hechten aan de vloer, wat weer leidt tot een minder mooie en duurzame afwerking. De voorbereiding begint met het grondig reinigen van de vloer. Dit omvat het verwijderen van stof, vuil, vet en oude verfresten. Zelfs de kleinste verontreinigingen kunnen de hechting van de verf beïnvloeden.

Voor reeds behandelde betonvloeren is het vaak nodig om de vloer te ontvetten met een speciaal reinigingsmiddel. Dit verwijdert olievlekken en andere hardnekkige vervuilingen die zich in de loop der tijd op het oppervlak hebben opgehoopt. Dit is minder belangrijk als het om een nieuwe cementgebonden vloer betreft. Na het reinigen is het belangrijk om de vloer te schuren. Dit creëert een ruw oppervlak waaraan de verf zich beter kan hechten. Dit geldt zowel voor reeds bestaande oude vloer als een nieuw gestorte vloer.

Voor meer informatie over een goede voorbereiding kijkt u op onze Werkwijzer Vloer Schoonmaken en Ontvetten.

Voor cementdekvloeren en gietvloeren geldt een vergelijkbare voorbereiding, hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de ondergrond. Cementdekvloeren hebben veelal een poreuzere oppervlak dan een gietvloer, wat betekent dat het belangrijk is om een primer te gebruiken die diep de poriën doordringt. Dit zorgt voor een sterke basis waarop de verflaag zich kan vastbijten. Een veelvoorkomende fout is het overslaan van de primer. Dit is echter een cruciale stap die niet mag worden genegeerd. Een goede primer, zoals de Vloerprimer 1K of Vloerprimer 2K van Inno Coatings, zorgt ervoor dat de verf goed hecht en voorkomt dat vocht de verflaag van onderaf aantast. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar vocht een probleem kan zijn, zoals kelders en garages.

Kijk voor extra informatie over primer aanbrengen op onze Werkwijzer Primer Verven.

Tips en aanbevelingen voor betonvloeren verven 

Aanbrengen van primer op cementdekvloerBetonvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en robuuste uitstraling. Ze worden vaak gebruikt in garages, werkplaatsen en industriële omgevingen vanwege hun vermogen om zware belasting te weerstaan. Echter, zonder de juiste bescherming kan een zelfs een betonvloer snel beginnen te slijten, wat leidt tot scheuren, afbrokkeling en andere problemen. Voor het betonvloer verven kan beginnen moet er eerst een primer aangebracht worden. Zoals eerder vermeld in deze blog, zorgt een primer ervoor dat de verf zich goed hecht en biedt het extra bescherming tegen vocht. Na het aanbrengen van de primer, kunt u beginnen met het verven van de vloer. 

Nadat de verf is aangebracht, raden wij aan om een afwerklaag te gebruiken. Een afwerklaag, zoals onze Topcoat 2K Kleur of Topcoat 2K Transparant, biedt een extra beschermingslaag die de levensduur van de verflaag verlengt en zorgt voor een professionele afwerking. Bovendien maakt een topcoat de vloer nog beter bestand tegen krassen en slijtage, wat vooral belangrijk is in ruimtes met veel verkeer.

Voor ruimtes zoals een magazijn of garage waar er met auto's, motoren of voertuigen met rubberen banden wordt gereden is het belangrijk dat de verf weekmakers bestendig is. Weekmakers zijn chemische stoffen die onderandere aan rubber en kunststoffen worden toegevoegd om deze flexibel te maken en te houden. De verf moet daar dus wel tegen bestand zijn, gebruik hiervoor onze Garagevloer Coating of Topcoat 2K Pro Kleur als afwerklaag. Ook voor een donkere vochtige keldervloer is de Topcoat 2K Pro Kleur de beste keuze.

Belangrijke overwegingen voor cementdekvloeren verven

Cementdekvloeren, ook wel zandcement dekvloeren genoemd, zijn een populaire keuze vanwege hun sterke, maar toch flexibele eigenschappen. Deze vloeren worden vaak gebruikt als ondergrond voor andere vloertypes, maar kunnen ook op zichzelf een aantrekkelijke en duurzame vloeroptie zijn. Echter, vanwege hun poreuze structuur is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de voorbereiding en het verven van cementdekvloeren.

Het aanbrengen van een primer is de eerste stap bij cementdekvloer verven. Onze Vloerprimer 2K is ideaal voor cementdekvloeren omdat het diep in de poriën dringt en zorgt voor een sterke hechting van de verf. Dit voorkomt dat de verflaag na verloop van tijd begint af te bladderen, wat een veelvoorkomend probleem is bij het verven van poreuze oppervlakken.

Na het aanbrengen van de primer, kunt u een geschikte verf  kiezen. Het is belangrijk om een verf te kiezen die specifiek is ontworpen voor gebruik op cementdekvloeren, zoals onze Topcoat 2K Kleur. Deze verf biedt niet alleen een strakke, duurzame afwerking, maar beschermt de vloer ook tegen vocht, chemicaliën en dagelijkse slijtage. Net als bij betonvloeren raden wij aan om een transparante beschermlaag aan te brengen na het verven van de cementdekvloer. Dit biedt net even extra bescherming en zorgt ervoor dat de vloer er jarenlang als nieuw blijft uitzien. 

Gietvloeren verven voor een strakke en naadloze afwerking

Aanbrengen van primer op cementdekvloerGietvloeren zijn bekend om hun strakke, naadloze uitstraling en worden vaak gebruikt in moderne interieurs vanwege hun veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Gietvloeren kunnen echter, net als andere vloertypes, na verloop van tijd door slijtage en hun glans verliezen. Gietvloer verven kan niet alleen helpen om de oorspronkelijke uitstraling te behouden of te herstellen, maar kan ook een compleet nieuwe look creëren die past bij uw veranderende stijl of interieur.

Het verven van een gietvloer vereist een zorgvuldige aanpak, omdat deze vloeren vaak een gladde, dichte structuur hebben die het moeilijk kan maken voor verf om goed te hechten. Daarom is het belangrijk om te beginnen met een primer die speciaal is ontworpen voor gladde oppervlakken, zoals onze Vloerprimer 1K. Deze primer gebruikt u alleen voor een transparante afwerking. Daarna brengt u  twee lagen Topcoat 2K Transparant aan voor een mooie en sterke beschermlaag. Onze Topcoat 2K Transparant is een uitstekende keuze die de natuurlijke schoonheid van de gietvloer accentueert.

Mocht u juist voor een kleurafwerking kiezen dan is onze Vloerprimer 2K de juiste optie. Na het aanbrengen van de primer kunt u kiezen voor een kleur die past bij uw interieur. Onze Topcoat 2K Kleur biedt een breed scala aan kleuropties en zorgt voor een levendige, duurzame afwerking die perfect past bij de moderne uitstraling van gietvloeren. 

 

contact nodig

Vragen over het verven van uw cementgebonden vloer?

Bel dan gerust voor vrijblijvend advies. We staan klaar en helpen u graag verder. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt uiteraard ook een vraag stellen over uw cementdekvloer via Whatsapp, email of ons Inno Coatings Contactformulier

  • Telefoon:     +31(0)6 1459 1623
  • Whatsapp: +31(0)6 1459 1623
  • Email:           [email protected]

Recente artikelen

Laatste nieuwslijst

  • Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag
    18 / Sep / 2024

    13 / Sep / 2024

    Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

  • Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken
    15 / Sep / 2024

    13 / Sep / 2024

    Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken

  • Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren
    13 / Sep / 2024

    13 / Sep / 2024

    Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

  • Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?
    11 / Sep / 2024

    13 / Sep / 2024

    Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

  • Voordelen van bitumen verven voor uw dak
    07 / Sep / 2024

    13 / Sep / 2024

    Voordelen van bitumen verven voor uw dak

  • Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips
    28 / Aug / 2024

    13 / Sep / 2024

    Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips

  • Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer
    19 / Jun / 2024

    13 / Sep / 2024

    Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer

  • Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?
    30 / Apr / 2024

    13 / Sep / 2024

    Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?

  • De veelzijdigheid van betonlook verf
    16 / Apr / 2024

    13 / Sep / 2024

    De veelzijdigheid van betonlook verf

  • Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?
    12 / Jul / 2023

    13 / Sep / 2024

    Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen