• Kwaliteitscoatings rechtstreeks vanuit eigen Fabriek
  • Zowel voor de Professional als Particulier
  • +31 (0)6 1459 1623 Persoonlijk en Deskundig advies


18 Sep 2024

Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

Het verven van houten en parketvloeren biedt een fantastische kans om je interieur een nieuwe look te geven zonder dat je de vloer hoeft te vervangen. Of u nu kiest voor een frisse witte verf of een gedurfde zwarte kleur, het verven van de vloer kan een ruimte compleet transformeren. In deze blogpost gaan we dieper in op de stappen die nodig zijn om een houten of parketvloer succesvol te verven. We bespreken de verfsoorten die het beste werken en het belang van schuren om ervoor te zorgen dat uw vloer zo lang mogelijk mooi blijft.

Houten vloer of Parket vloer vervenWaarom zou je een houten of parketvloer verven?

Het verven van een houten of parketvloer biedt talloze voordelen. Ten eerste is het een kostenefficiënte manier om een verouderde vloer op te frissen. In plaats van de hele vloer te vervangen, wat een dure en tijdrovende klus kan zijn, kunt u de vloer met een paar lagen verf een compleet nieuwe uitstraling geven. Daarnaast biedt het verven van je vloer de mogelijkheid om uw interieur aan te passen aan de nieuwste trends of om een persoonlijke touch toe te voegen aan uw woning.

Een ander voordeel is dat verf kan helpen bij het beschermen van de vloer tegen slijtage. Dit is vooral belangrijk in drukbezochte ruimtes zoals de hal, woonkamer of keuken. Door een hoogwaardige verf en beschermlaag te gebruiken, verlengt u de levensduur van uw vloer en zorgt u ervoor dat het er jarenlang goed uit blijft zien.

Welke verfsoorten zijn geschikt voor houten of parketvloeren?

Niet elke verfsoort is geschikt voor het verven van houten en parketvloeren. Het is belangrijk om een verf te kiezen die speciaal is ontworpen voor vloeren, omdat deze verf bestand is tegen slijtage, vocht en intensief gebruik. Voor parketvloeren wordt vaak een verf zoals onze Topcoat 1K Kleur aanbevolen. Deze verf biedt niet alleen een strakke afwerking, maar zorgt ook voor een uitstekende hechting en is bestand tegen de dagelijkse belasting van de vloer. Deze 1 component verf is beschikbaar in verschillende kleuren, zodat u uw vloer kunt afstemmen op het interieur. Veelgebruikte kleur is grijs, wit, creme maar ook zwart of andere tinten kunnen natuurlijk een prachtige effect creëren.

Wilt u meer weten over het verven van uw parket vloer kijk dan op onze werkwijzer Parket vloer verven.

Parketvloer opnieuw vervenVoor houten vloeren die u transparant wilt afwerken is Houtenvloer Coating Transparant de beste keuze. Deze coating beschermt het hout tegen vocht, krassen en andere beschadigingen. Bovendien behoudt het de natuurlijke uitstraling van het hout, wat vooral belangrijk is voor mensen die de houtstructuur zichtbaar willen houden. Het haalt de kleur en houtnerf naar boven. Vooral de matte variant ziet het hout onbehandeld uit, maar is het wel ultiem beschermd. Het belangrijkste is dat de verf duurzaam is en goed bestand is tegen de slijtage die een vloer doorgaans te verduren krijgt.

Meer informatie over het verven van uw houten vloer leest u op onze werkwijzer Houten vloer verven.

Voorbereiding is het halve werk zoals bijvoorbeeld het belang van schuren

Voordat u begint met het verven van uw houten of parketvloer, moet u de vloer goed voorbereiden. Schuren is daarbij een cruciale stap in dit proces. Door de vloer te schuren, zorg u ervoor dat de verf beter hecht en dat eventuele oneffenheden in de vloer worden weggewerkt. Dit leidt uiteindelijk tot een strakker en duurzamer eindresultaat.

Bij het schuren van een parketvloer is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, vooral als de vloer al wat ouder is. Gebruik een fijne korrel schuurpapier om te voorkomen dat je te veel van het oppervlak verwijdert. Bij houten vloeren kun je iets grover schuurpapier gebruiken, afhankelijk van de staat van de vloer. Gebruik voor een onbehandelde of nieuwe houten vloer korrel 160 en een reeds behandelde vloer korrel 100.

Als er veel krassen of beschadigingen zijn, kan het nodig zijn om meerdere keren te schuren met verschillende korrelgroottes. Het is ook belangrijk om de vloer na het schuren grondig stofvrij te maken. Stof en vuil kunnen de hechting van de verf verminderen, dus zorg ervoor dat de vloer volledig schoon en droog is voordat je begint met verven.

Houten vloer wit vervenHet aanbrengen van verf op een houten of parketvloer

Na het schuren en reinigen van de vloer is het tijd om de verf aan te brengen. Het aanbrengen van de verf gebeurt meestal in meerdere lagen. Begin met een dunne laag om een goede basis te leggen. Dit zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig over de vloer wordt aangebracht. Laat elke laag volledig drogen voordat u de volgende aanbrengt. Dit kan soms enkele uren duren, afhankelijk van het soort verf en de omgevingsomstandigheden.

Bij het verven van houten of parketvloeren is het belangrijk om in de lengte richting van de houtnerf te verven. Dit zorgt voor een minder verfbanen en geeft een natuurlijke uitstraling. Het voorkomt ook dat de verf zich ophoopt op bepaalde plekken zoals in de naden. Het kan ook nuttig zijn om een teststuk te maken op een klein, onopvallend gedeelte van de vloer voordat u begint met het verven van de gehele ruimte. Op deze manier kunt u zien hoe de verf opdroogt en of het de gewenste dekking en resultaat biedt.

Alles over de juiste voorbereiding, schuren en verven van uw vloer leest u op onze pagina Werkwijzers.

Laat uw vloer weer stralen door de juiste aanpak

Het verven van een houten of parketvloer lijkt wellicht een grote uitdaging te zijn, maar met de juiste voorbereiding en producten is het een klus die u zelf kunt uitvoeren. Door te kiezen voor hoogwaardige verf, zorgt u ervoor dat uw vloer er niet alleen prachtig uitziet, maar ook bestand is tegen de tand des tijds. Lees eerst goed de bijbehorende beschrijving of datasheet van het product door,  voor u aan uw klus begint. Als u twijfels heeft over welke producten u moet gebruiken of hoe u het beste kunt beginnen, kijk dan eens op onze keuzehulp pagina en klik op uw ondergrond voor meer informatie. Komt u er als nog niet uit aarzel niet om contact op te nemen met de experts van Inno Coatings. 

 

contact nodig

Vragen over het verven van uw houten of parket vloer?

Bel dan gerust voor vrijblijvend advies. We staan klaar en helpen u graag verder. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt uiteraard ook een vraag stellen over uw cementdekvloer via Whatsapp, email of ons Inno Coatings Contactformulier

  • Telefoon:     +31(0)6 1459 1623
  • Whatsapp: +31(0)6 1459 1623
  • Email:           [email protected]

Recente artikelen

Laatste nieuwslijst

  • Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag
    18 / Sep / 2024

    18 / Sep / 2024

    Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

  • Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken
    15 / Sep / 2024

    18 / Sep / 2024

    Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken

  • Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren
    13 / Sep / 2024

    18 / Sep / 2024

    Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

  • Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?
    11 / Sep / 2024

    18 / Sep / 2024

    Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

  • Voordelen van bitumen verven voor uw dak
    07 / Sep / 2024

    18 / Sep / 2024

    Voordelen van bitumen verven voor uw dak

  • Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips
    28 / Aug / 2024

    18 / Sep / 2024

    Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips

  • Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer
    19 / Jun / 2024

    18 / Sep / 2024

    Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer

  • Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?
    30 / Apr / 2024

    18 / Sep / 2024

    Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?

  • De veelzijdigheid van betonlook verf
    16 / Apr / 2024

    18 / Sep / 2024

    De veelzijdigheid van betonlook verf

  • Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?
    12 / Jul / 2023

    18 / Sep / 2024

    Kunststof coaten geeft niet altijd het gewenste resultaat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen