• Kwaliteitscoatings rechtstreeks vanuit eigen Fabriek
  • Zowel voor de Professional als Particulier
  • +31 (0)6 1459 1623 Persoonlijk en Deskundig advies


24 Sep 2024

De juiste glansgraad kiezen voor betonnen en cementdekvloeren

De juiste glansgraad kiezen voor betonnen en cementdekvloeren

Bij het schilderen van een betonnen of cementdekvloer komen er veel belangrijke beslissingen kijken. De keuze van de verfsoort en kleur is vaak de eerste stap, maar een van de meest cruciale en vaak over het hoofd geziene aspect is de keuze van de glansgraad. Deze keuze heeft een directe invloed op hoe de vloer eruitziet, maar speelt ook een belangrijke rol bij de duurzaamheid, het onderhoudsgemak en het algemene gevoel van de ruimte. In deze blogpost duiken we dieper in de vraag waarom de juiste glansgraad zo belangrijk is voor uw betonnen of cementdekvloer, en hoe je de beste keuze kunt maken voor uw project.

Wat is glansgraad en waarom is het belangrijk?

De glansgraad van verf verwijst naar de mate van lichtreflectie van de verf. Simpel gezegd, hoe hoger de glansgraad, hoe meer licht de verf terugkaatst. Er zijn een aantal glansgradaties zoals mat, zijdemat, zijdeglans, glans en hoogglans. Elke glansgraad heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk
van de specifieke toepassing en persoonlijke voorkeur.
Bij betonvloer verven of cementdekvloer verven heeft de glansgraad niet alleen invloed op het uiterlijk, maar ook op de praktische eigenschappen van de vloer. Zo zijn matte afwerkingen over het algemeen beter in het verbergen van krassen en kleine oneffenheden in de ondergrond, terwijl hoogglans afwerkingen juist meer details van de ondergrond benadrukken. Dit maakt matte verf ideaal voor ruwe betonvloeren, terwijl een hoogglans afwerking beter geschikt kan zijn voor strakke en gladde naadloze cementdekvloer in bijvoorbeeld een modern interieur. Daarbij speelt persoonlijke smaak en voorkeur ook een belangrijke rol.

Zijdeglans glansgraad

Matte afwerking: Een matte afwerking geeft een strakke, ingetogen uitstraling aan de vloer. Het biedt een rustieke, moderne look die perfect past bij industriële interieurs of ruimtes waar een subtiele, natuurlijke uitstraling gewenst is. Daarnaast verbergt matte verf kleine beschadigingen of onvolkomenheden in de vloer beter dan glanzende varianten. Het nadeel van een matte afwerking is dat het moeilijker schoon te houden kan zijn, vooral in ruimtes met veel voetverkeer.

Zijdeglans: Zijdemat of zijdeglans is een uitstekende tussenoplossing. Het biedt een subtiele lichte glans die net genoeg licht reflecteert om de vloer een levendige uitstraling te geven, zonder de onvolkomenheden van het oppervlak te veel te benadrukken. Zijdemat is daarnaast beter bestand tegen vuil en slijtage dan matte verf, waardoor het een populaire keuze is voor ruimtes met veel verkeer, zoals woonkamers, keukens en zelfs garages. Het is ook gemakkelijker schoon te maken dan matte afwerkingen, wat het onderhoudsgemak verhoogt.

Hoogglans: Glans en hoogglans bieden een stralende, spiegelachtige afwerking die een soort uitstraalt. Het is extreem duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het ideaal is voor ruimtes waar een sterke beschermende laag nodig is, zoals in commerciële gebouwen, werkplaatsen of showrooms. Echter, hoogglans afwerkingen kunnen ook oneffenheden in de vloer benadrukken, dus een perfecte voorbereiding van de vloer is hier essentieel. Hou er wel rekening mee dat een eventuele kras naderhand wel meer zichtbaarder is op een hoogglans afwerking dan op een matte afwerking.

Hoe de ruimte de keuze beïnvloedt

De keuze van de juiste glansgraad is niet alleen een kwestie van uiterlijk; maar hangt ook sterk af van de functie van de ruimte waarin de vloer wordt gebruikt. Voor bijvoorbeeld een woonkamer of kantoorruimte is een zijdeglans afwerking vaak ideaal, omdat het zowel esthetische als functionele voordelen biedt. In een woonkamer kan zijdeglans bijdragen aan een warme, uitnodigende sfeer, terwijl het tegelijkertijd gemakkelijk schoon te houden is. Dit maakt het ook een uitstekende keuze voor kantoorruimtes, waar een professionele uitstraling en onderhoudsgemak belangrijk zijn.

Aan de andere kant kan een ruimte zoals een garage of werkplaats meer baat hebben bij een hoogglans afwerking. De verhoogde slijtvastheid en het eenvoudige onderhoud van hoogglansverf maken het perfect voor ruimtes die te maken hebben met zware belasting, gereedschap, olie of andere verontreinigingen. Door de vloer regelmatig schoon te maken, kan een hoogglans afwerking jarenlang meegaan zonder significante slijtage.

Vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld in een keuken of toilet, vereisen speciale aandacht. In deze ruimtes is het belangrijk om een verf te kiezen die bestand is tegen vocht en eenvoudig schoon te maken is. Een zijdeglans of hoogglans afwerking werkt hier goed omdat deze waterbestendiger zijn en minder snel vlekken vertonen. 

Het voorbereiden van beton- en cementdekvloeren

Zijdemat glansgraadVoordat je begint met het schilderen van betonvloeren of cementdekvloeren, is het essentieel om de vloer goed voor te bereiden. Een slechte voorbereiding kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht, wat leidt tot een kortere levensduur en een minder mooi eindresultaat. Het voorbereiden van de vloer begint met grondige reiniging met Inno Coatings Ontvetter. Of indien nodig eerst het egaliseren van het oppervlak.

Een kwalitatieve vloerprimer zoals de Vloerprimer 1K of Vloerpimer 2K is de eerste stap naar een duurzaam resultaat. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan de ondergrond, waardoor de verflaag langer meegaat en minder snel zal slijten. Bovendien zorgt het aanbrengen van een primer ervoor dat de verf gelijkmatiger wordt verdeeld over de vloer, wat belangrijk is voor een strakke afwerking, vooral bij glanzende afwerkingen.

Na de primer kun je de vloer afwerken met een Topcoat die past bij de gewenste glansgraad. De Topcoat 2K is een populaire keuze, omdat deze zowel in transparant als verschillende kleuren en glansniveaus verkrijgbaar is. Het aanbrengen van een topcoat beschermt de vloer tegen slijtage, vuil en vocht, en verlengt de levensduur van de verf aanzienlijk.

Sealen van betonvloeren en cementdekvloeren

Een andere belangrijke stap in het proces is het sealen van betonvloeren of cementdekvloeren. Door de vloer te sealen, wordt deze beschermd tegen vocht, chemicaliën en dagelijkse slijtage. Dit is vooral belangrijk in ruimtes zoals garages, keukens of badkamers, waar de vloer vaak wordt blootgesteld aan water of andere vloeistoffen. Het sealen van de vloer helpt ook om de kleur van de verf te behouden en voorkomt verkleuring door blootstelling aan de zon of chemicaliën.

Voor het sealen gebruikt u Vloersealer. Dit geeft een natuurlijke mooie zijdematte afwerking.

 

contact nodig

Vragen over de glansgraad van coatings?

Bel dan gerust voor vrijblijvend advies. We staan klaar en helpen u graag verder. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt uiteraard ook een vraag stellen over uw cementdekvloer via Whatsapp, email of ons Inno Coatings Contactformulier

  • Telefoon:     +31(0)6 1459 1623
  • Whatsapp: +31(0)6 1459 1623
  • Email:           [email protected]

Recente artikelen

Laatste nieuwslijst

  • Alles wat u  moet weten over tegels verven: Vergelijkingen, Kopen, en Toepassingen
    01 / Oct / 2024

    24 / Sep / 2024

    Alles wat u moet weten over tegels verven: Vergelijkingen, Kopen, en Toepassingen

  • De juiste glansgraad kiezen voor betonnen en cementdekvloeren
    24 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    De juiste glansgraad kiezen voor betonnen en cementdekvloeren

  • Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag
    18 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    Houten of parket vloer verven: verfsoorten, schuren en beschermlaag

  • Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken
    15 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    Alles over Betonvloer coatings: soorten, voordelen en technieken

  • Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren
    13 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    Repareren en verven van cementgebonden vloeren: beton, cementdekvloer en gietvloeren

  • Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?
    11 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    Wat zijn de basistechnieken voor het verven van een cementdekvloer?

  • Voordelen van bitumen verven voor uw dak
    07 / Sep / 2024

    24 / Sep / 2024

    Voordelen van bitumen verven voor uw dak

  • Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips
    28 / Aug / 2024

    24 / Sep / 2024

    Gaat u een betonvloer verven? Dan zijn dit belangrijke tips

  • Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer
    19 / Jun / 2024

    24 / Sep / 2024

    Juiste methode voor schuren van een anhydrietvloer

  • Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?
    30 / Apr / 2024

    24 / Sep / 2024

    Zelf uw garagevloer coaten of de garagevloer laten coaten?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen